“İngiltere – Perakende Satışlar”
İngiltere’deki ekonomik aktivitelerin hızını görebilme adına yakından izlenen perakende satışlar verisi, ada ülkesinin Haziran ayındaki performansına ilişkin bilgiler verecek. 2019 Ağustos döneminde %0,2 azalan perakende satışlar, Avrupa Birliği’nden ayrılmaya hazırlanan İngilizlerin ilgili dönemde market ve mağazalara ilgisinin artığına işaret etti.
Eylül ayına ilişkin yeni rakamın beklentiyi aşması halinde Sterlin’de yukarı yönlü hareketler izlenebilecekken, öngörüleri karşılamayacak veriler, ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir.
“ABD – Sanayi Üretimi”
Kapasite kullanım oranı verisi ile birlikte aynı anda açıklanacak olan ABD’nin sanayi üretimi göstergesi, dünyanın en büyük ekonomisindeki ilerleyişe ilişkin bilgiler verecek. Ağustos ayında %0,6 ile beklentinin (%0,2) üzerinde gerçekleşen sanayi üretimi, ham petrol, ABD borsa endeksleri ve Dolar üzerinde fiyat değişimlerinin görülmesine yol açmaktadır. Verinin, Eylül döneminde beklentinin altında kalması ABD’nin para biriminde aşağı yönlü hareketlere zemin oluşturabilecekken, öngörülen rakamın üzerindeki veriler yükselişlere destek olabilir.
PİYASANIN ROTASI
Gündem Suriye…
Ticaret görüşmelerinin pozitif etkileri devam ederken, Çin ile ABD arasında yeni sorun Hong Kong olmaktadır. ABD’nin Çin’i hedef alarak Hong Kong’un özel ticaret statüsünü korumak adına Pekin’den özerk olup olmadığını inceleyecek yasa tasarısı risk algısında bozulmaya neden olmaktadır. Çin yasanın onaylanması durumunda karşı hamle yapacağını açıklaması ticaret savaşında tarım ürünleri alımı tartışmaları ile eklenince soru işaretleri yükselmektedir.
Hong Kong kaynaklı riskler nedeni ile Asya piyasaları karışık seyir ederken, ABD 10 yıllık tahvil faizi risk barometresi için takip ettiğimiz %1,70 üzerinde %1,7325 seviyesinde hareketine devam etmektedir.
ABD politika gelişmelerinden ana gündem Suriye olurken, Trump’a senatörler tarafında baskı yoğun şekilde devam etmektedir. Suriye’den askerlini çekeceğini açıklayan fakat akabinde Beyaz Saray ve Pentagon tarafından balans ayarı yapılan Trump’ın işi oldukça zor gözükmektedir. Türkiye’ye karşı tehditleri devam ederken Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’a yolladığı mektubun üslubu dikkate alınınca ne ile karşı karşıya olduğumuzu çok iyi anlıyoruz. Bugün ABD’den Pompeo ve Pence Suriye konusu özelinde sözde ateşkes dayatması için Türkiye’ye gelecektir. Özellikle gölge başkan olarak bilinen Pence risk algısında öne çıkarken Pompeo’yu da küçümsememek gerekiyor. Pompeo Türkiye görüşmesi sonrasında bugün İsrail’ geçerek Suriye gündemini konuşacağı dikkate alındığında gündemin sadece Türkiye ile şekillenmeyeceği oldukça açıktır. Ayrıca jeopolitik risk temasında İsrail’ın risklere maruz kalmasına rağmen ülke risk priminin oldukça düşük seviyelerde fiyatlanması soru işareti olarak yer almaktadır.
İngiltere’nin AB’den çıkışına adım adım yaklaşılırken (son tarih 31 Ekim!) pozitif haber akışına bağlı GBPUSD paritesi 1.28 üzerinde hareketine devam etmektedir. İngiltere – ABD 10 yıllık tahvil makasında (beyaz) kapanma GBP lehine olurken bu durum paritenin 1.28 üzerinde kalma potansiyelini destekleyebilir.
Borsa İstanbul 100 endeksinde Suriye jeopolitik risk algısı ve Trump’ın Türkiye yaptırımları kaynaklı risk algısı bozulurken, fiyatlama 94000 seviyesinde dengelenmektedir. Endeks için ana referans olarak 200 haftalık basit hareketli ortalama 93533 seviyesini takip ediyoruz. İlgili ortalama önemli olay ve risklere karşı fiyatlamayı oluşturan kalabalığın nasıl tepki verdiğini gösterdiğinden dolayı takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Banka hisse senetlerine açığa satış yasağı getirilmesi ile bankacılık endeksinden daha aşağı olası hareket sınırlandırılırken, yasak sonrası fiyatlama hareketinin nasıl şekilleneceği konusu merak edilmektedir.
Endeks için aşağı yönde 93500 – 93000 – 92500 – 92000 – 91500 ve 91000 destekleri takip edilebilir. Yukarı yönde ise 94500 – 95000 – 95600 – 96000 – 96500 ve 97000 seviyelerine doğru çıkışlar izlenebilir.
GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş.